Liečivé rastliny/Léčivé rostliny - časopis vydavateľstva Herba

Časopis o zdraví, fytoterapii, výžive, prírodnej kozmetike | Viac ako 50 rokov zaujímavého čítania
Články písané odborníkmi | ...vyliečime, spríjemníme, navoniame, potešíme, poradíme...

Liečivé rastliny 2014

Zdravotné benefity plodov akai ? açai

Tropické dažďové pralesy Amazónie sú domovom tisícov rastlinných druhov, ktoré sa nikde inde na zemeguli nevyskytujú. Značný počet z nich nie je doteraz vôbec vedecky preskúmaných, v tradičnom liečiteľstve domorodých indiánskych kmeňov sa však využívajú od nepamäti. Jedným z druhov, ktoré v posledných rokoch mimoriadne zaujal odbornú verejnosť, je palma akai (açai, Euterpe oleracea Mart. arekovité ? Arecaceae), plody ktorej sú vzhľadom na vysoký zdravotný potenciál označované aj ako „superovocie“. Pre miestne obyvateľstvo slúžili najmä v časoch núdze často ako takmer jediný zdroj obživy, umožňujúci prežitie a zachovanie si vitality.

Plody akai sú malé, okrúhle, tmavo-fialové kôstkovice s priemerom 1 ? 1,5 cm, podobajúce sa vzhľadom na čučoriedky. Kôstka tvorí až 80 % objemu; jedlá dužina je tenká, do 1 mm. Obsahové zložky sú fytochemicky veľmi pestré. Bielkoviny (okolo 8 %) majú vysokú nutričnú hodnotu a obsahujú vo vzácne vyváženom pomere takmer všetky aminokyseliny (19). Tukové zložky tvoria mononenasýtené (kyselina olejová) a polynenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová cca 12,5 %). Zaujímavosťou je takmer rovnaký obsah kyseliny olejovej (56,2% ) patriacej do skupiny nasýtených mastných kyselín ako má plod olivy (Olea europea). Z minerálov obsahujú značné množstvo vápnika (1180 mg/kg), horčík, železo. Zastúpenie majú tiež vitamíny A, B, C a E. Značný je tiež obsah vlákniny. Mimoriadne významné sú však najmä antioxidanty, a to nielen z hľadiska obsahu, ale aj rôznorodosti. Celkovo sa v plodoch acai nachádza 30-krát viac antioxidačných látok ako v tmavom hrozne alebo v červenom víne. Antioxidačný potenciál lyofilizátu plodov dosahuje (podľa kritérií ORAC ? Oxygen Radical Absorbance Capacity ? absorpčná kapacita kyslíkových radikálov). Testovaním ORAC sa merajú antioxidačné účinky rôznych potravín. Vo vzorkách açai je táto hodnota mimoriadne vysoká). až 1026 jednotiek, zatiaľ čo v porovnávaných brusniciach a ostružinách bol sotva tretinový. Spektrum tvoria fenolové kyseliny (ferulová, galová, elagová) a ich deriváty, antokyány (obsah 328 mg/100 g), bioflavonoidy a fytosteroly (beta-sitosterol, kampesterol, stigmasterol). Energetická hodnota akai, pripisovaná tukovým látkam, je spomedzi doteraz známych druhov ovocia bez konkurencie najvyššia (100 g = 533,9 kcal).

(viac v časopise)

Post. Fitoter .2012, 3,188-191

PharmDr. Ľudovít Farkaš